VT-trummiga

Veljo Tormise Virtuaalkeskus - digitaalne aken helilooja mõttemaailma

author

Written by Kreete

August 11, 2023 | 3 min read

Sel nädalal tähistati Eesti ühe mõjukama koorimuusika helilooja Veljo Tormise 93. sünniaastapäeva. Helilooja loomepärandi kättesaadavuse, säilitamise ja levitamise tagamiseks ning rahvusvahelise tuntuse edendamiseks on loodud Veljo Tormise Virtuaalkeskus, millele on oma panuse andnud arenduse näol Eesti IT-arendusettevõtte Thorgate.

Eesmärgiks säilitada kultuuripärand

Juba oma eluajal projektiga alustanud Tormise eesmärgiks oli oma muusikaga seotud materjalid teha inimestele veebis võimalikult hästi nähtavaks. Virtuaalkeskuse projektijuht Iti Teder sõnab, et Veljo ei tahtnud endale ausammast ega monumenti, seega “päris” keskus ei tulnud jutuks. Koos Immo Mihkelsoniga hakkas Tormis välja mõtlema lahendust, mis täidaks oma eesmärki kultuuripärandi säilitamise ja leviku osas. Mõte sündis Immo sõnul juba 2007.aasta paiku ning vajadus säilitada regilaulu idee ja olemus oli helilooja südameasi. “Asi ei olnud isegi tema loomingus ja teostes kuivõrd selles mõttemaailmas mida ta õigeks pidas; kuidas ta nägi, et see idee võiks levida,” sõnab Immo. “Regilaul ei ole alati laul vaid selles on terve eluviis taga ja tema (Veljo Tormis) tahtis, et see mõte laiemalt leviks. See oli ka põhjus, miks ta käis koolides ja ise laulis, osales ja panustas. Ta tahtis, et inimesed tunnetaksid seda elamise viisi.”

Koostöös Thorgate’iga värskendati kolm aastat tagasi loodud virtuaalkeskus uuele tasemele. Töö tulemusena avalikustati albumite ja teoste arhiiv ning võimaldati arvestuse pidamist esinemiste, esinejate, sündmuste ja salvestiste kohta.

Tulevikuperspektiivis loodetakse jõuda digitaalse andmebaasiga nii kaugele, et sealt oleks võimalik infot ammutada ka tehisintellektil. See on aga suur ning mahukas projekt, millesse tuleb investeerida palju aega ja raha ning Veljo Tormise virtuaalkeskuse projektijuht Iti möönab, et tõenäoliselt on sellest projektist veel vara unistada.

Veljo Tormis - Pilti: Tõnu Tormis

Töö veel käib

Suur osa virtuaalkeskuse tegemisest käib ümber Tormise mahuka diskograafia. Veljo Tormise esimene heliplaat “Purjesportlaste laul” ilmus juba tema tudengieas 1951. aastal ning seitsme kümnendi jooksul on Tormise diskograafia kasvanud aukartustäratavalt suureks. Tänaseks päevaks on kokku kogutud digitaalsesse keskkonda üle 15 000 loo, 700 albumi ja 1500 erineva teose. Ühes täiendavate linkide ja viidetega välistele allikatele, on Veljo Tormise virtuaalkeskus üks suurejoonelisemaid digitaalseid andmebaase Eesti autori seniste saavutuste kohta. Teostenimekirjale lisandub aja jooksul veel detaile, diskograafia täieneb, juurde tuleb meediakajastusi, artikleid ja kirjutisi, muusikat ja videosid, laulutekste ja kontserdikavasid, inimeste mälestusi ja paljut muud.

Kindlasti on virtuaalkeskuse suureks plussiks info kättesaadavus Tormise muusika austajatele ka väljaspool Eestit. “Maailmas on miljoneid koorilauljaid ja sadu miljoneid muusikasõpru. Ideaalis võiks kõigil neil olla Veljo Tormise virtuaalkeskusesse asja,” on Veljo Tormise Kultuuriseltsi tegevjuht Ulvi Rand veebilahenduse olulisuses kindel. Digitaalse keskkonna vajadust märkis Immo sõnul ka Tormis ise, nähes veebiplatvormi võimalusena ära kasutada kultuuripärandi leviku osas. “Traditsioone ja Eesti lugu saab elusana eksponeerida ka veebi kaudu. Tormise lugu samuti,” kinnitab Rand.

Veljo Tormis sündis 7. augustil 1930 Eestis Kuusalus. Ta õppis kompositsiooni erialal Tallinna Riiklikus Konservatooriumis (praegune Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia) Eesti ühe märkimisväärsema helilooja ja muusikapedagoogi Heino Elleri käe all. Tormis on enim tuntud oma Eesti folkloorist, sealhulgas iidsetest regilauludest, lauludest ja pärimuslauludest, inspireeritud kooriloomingu poolest. Ta lõimis need elemendid oma kompositsioonidesse, luues ainulaadse sulandumise kaasaegsetest kompositsioonitehnikatest muistsete Eesti muusikatraditsioonidega.

Veljo Tormise panus Eesti muusikasse ja kultuuri on pälvinud laialdase tunnustuse nii riiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil. Ta on teeninud oma loomingu eest mitmeid auhindu, sealhulgas Eesti Vabariigi kultuuripreemia elutöö eest (2002), Riigivapi I klassi teenetemärk (2010) ja PÖFFi elutööpreemia (2015).

Fotode autor: Tõnu Tormis


Kui soovid antud teemal edasi mõtteid vahetada või tunned huvi kuidas Thorgate saaks just sinu ettevõttes efektiivsust tõsta ning kulusid langetada siis võta julgelt ühendust meie võtmekliendihaldur Karl Õkvaga kirjutades karl@thorgate.eu